pomocy
matematyk: Dana jest funkcja f(x)=min(3, x2−5x+7), gdzie min(a,b) oznacza nie większą z liczb a,b.
a) Oblicz wartość funkcji f dla argumentów 0, 2 i 4
b) Wyznacz zbiór wartości funkcji f
c) Dla x należącego do <−2;5> naszkicuj wykres funkcji f.
:shock: :shock: :shock:
Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł? :shock:
wlasnie wrocilem pijany z dyski i nie chce mi sie tego robic więc wy robcie bo nie zdam nara
16 maj 22:37
Artur z miasta Neptuna:
a) podstaw za 'x' odpowiednio 0, 2 i 4 ... wylicz wartość wielomianu i porównaj czy jest
większa czy mniejsza od 3
b) obliczasz Δ i x1 i ,x2 wielomianu ... szkicujesz wykres wielomianu
wszędzie tam gdzie przyjmuje wartość >3 ... obcinasz i robisz pozioma kreskę −−− ma podstawie
wykresu masz zbiór wartości
c) już masz to wcześniej zrobione (pkt b)
16 maj 23:20
Artur z miasta Neptuna:
a) podstaw za 'x' odpowiednio 0, 2 i 4 ... wylicz wartość wielomianu i porównaj czy jest
większa czy mniejsza od 3
b) obliczasz Δ i x1 i ,x2 wielomianu ... szkicujesz wykres wielomianu
wszędzie tam gdzie przyjmuje wartość >3 ... obcinasz i robisz pozioma kreskę −−− ma podstawie
wykresu masz zbiór wartości
c) już masz to wcześniej zrobione (pkt b)
16 maj 23:20
pigor: ... np.tak : z określenia funkcji f masz :
a)
f(x)= 3 , gdy 3≤ x
2−5x+7 lub x
2−5z+7 , gdy x
2−5x+7≤ 3 ⇔
⇔ 3 , gdy x
2−5x+4 ≥0 lub x
2−5z+7 , gdy x
2−5x+4≤ 0 ⇔
⇔ 3 , gdy x
2−x−4x+4 ≥0 lub x
2−5z+7 , gdy x
2−5x+4≤ 0 ⇔
⇔ 3 , gdy (x−1)(x−4) ≥0 lub x
2−5z+7 , gdy (x−1)(x−4)≤ 0 ⇔
⇔
3 , gdy (x≤1 lub x≥4) lub
x2−5z+7 , gdy 1≤ x ≤ 4 , zatem
b)
f(0)=f(4)=3 , oraz
f(2)=2
2−5*2+7=4−10+7=
1 ,
c)
rysujesz :
f(x)=3 , dla x∊<−2;1>U<4;5> oraz
f(x)=x2−5x+7 , dla x∊<1;4> . ...
16 maj 23:21