rozwiąż równanie.
Ela: Rozwiąż równanie wykładnicze :
9x+12 +9−x = 4.
16 maj 21:52
Maslanek: 3*32x+3−2x = 4
Niech t=32x; t>0
Wtedy 3t + t−1 = 4
16 maj 21:54
Bogdan:
a po co wprowadzać dodatkową zmienną?
3*9
2x − 4*9
x + 1 = 0, Δ = 16 − 12 = 4,
√Δ = 2
| | 4 − 2 | | 1 | |
9x = |
| = 3−1 ⇒ 32x = 3−1 ⇒ 2x = −1 ⇒ x = − |
| |
| | 6 | | 2 | |
lub
| | 4 + 2 | |
9x = |
| = 30 ⇒ 32x = 30 ⇒ 2x = 0 ⇒ x = 0 |
| | 6 | |
16 maj 22:01
Maslanek: Żeby graficznie to wyglądało lepiej? Znośniej? Jaśniej? Prościej?
16 maj 22:02
lipa:
16 maj 22:03