ułamek
monia: jak to obliczyc?
chodzi o to, jak przenieść y (wiem że podzielić, ale nie wiem czy po prawej stronie pomnożyć
licznik przez x czy mianownik)
16 maj 21:47
monia: pomnozyc przez y miało być
16 maj 21:47
Maslanek: | | 1−2x | |
Pomnożyć przez y≠0. Podzelić przez a. Spierwiastkować przy założeniu |
| ≥ 0. |
| | a | |
16 maj 21:49
Maslanek: I oczywiście a≠0
16 maj 21:50
monia: chciałam przenieść y, ale jusz doszłam do wyniku. chodzuiło mi oto że:
16 maj 21:51
Maslanek: Ale zastanawiam się czy nie stracimy jednego rozwiązania

... Kiedy a=0 i 1−2x=0 ⇒ x=1/2.
Wtedy byłoby równanie tożsamościowe dla każdego y≠0.
16 maj 21:52
monia: to nie jest żadne zadanie domowe, nic do szkoły. sama sobie robie takie zadanko i zapomniałam
czy się mnoży licznik czy mianownik jak dzielimy przez jakąś cyfrę
16 maj 21:53