trygonometria
Michał: sin(x+π/6)=cos3/8π
Proszę o pomoc.
16 maj 21:22
Michał: Czy takie rozwiązanie byłoby poprawne?
x+π/6=π/8(wzory redukcyjne)
x=π/8−π/6
x=−π/24
16 maj 21:38
Maslanek: cos(3π/8) = cos(π/2 − ...) = sin (...)
Spróbuj może tak
16 maj 21:42
Michał: Czyli dobrze zrobiłem?
cos(3π/8) = cos(π/2 − π/8) = sin (π/8)
sin(x+π/6)=cos3/8π
x+π/6=π/8
x=π/8−π/6
x=−π/24
16 maj 21:46
Maslanek: Nie do końca

sin(x+π/6) = sin π/8
Zatem:
x+π/6= π/8 + 2kπ lub x+π/6=(π−π/8) + 2kπ.
16 maj 21:48
Maslanek: Policzyłeś całe jedno rozwiązanie z nieskończonej ilości rozwiązań. Good one
16 maj 21:48
Michał: No fakt

Dzięki
16 maj 21:54