zamiana funkcji
tomek 2222: napisz wzory funkcji kwadratowej w postaci ogólnej ,jesli wiadomo ze przyjmuje ona wartosc
dodatnie wtedy i tylko wtedy .gdy x należy X∊(−8.−2). zas największą wartośc tej funkcji
jest 2 i jedna czwarta
16 maj 21:20
Sławek:
f(x)= −0,25x2−2,5x−4
16 maj 21:46
Eta:
| | x1+x2 | | 1 | | 9 | |
f(x)=a(x+2)(x+8) i xw= |
| = −5 to f(−5)= 2 |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| 9 | | 1 | |
| =a(−5+2)(−5+8) ⇒ a=− |
| |
| 4 | | 4 | |
| | 1 | |
f(x)= − |
| (x+2)(x+8)= −0,25x2−2,5x−4 |
| | 4 | |
16 maj 21:54
Aga1.: Lub wystartować od postaci kanonicznej
x
w=p=−5
punkt
(−2,0)∊f
y=a(x−p)
2+q
17 maj 09:32