Zadanie
Karola: dane są długości boków a,b dwóch sąsiednich boków równoległoboku oraz kąt γ zawarty miedzy
tymi bokami. Oblicz długość przekątnych tego równoległoboku.
a=2 b=4√3 γ=30'
16 maj 21:05
Maslanek:

Drugi kąt wynosi 150
o. cos150 = cos(180−30) = −cos30.
d
1 = a
2+b
2−2abcos30,
d
2 = a
2+b
2+2abcos30.
16 maj 21:08
Karola: dlaczego raz jest + a raz − ?
16 maj 21:11
Maslanek: Masz podane
16 maj 21:13
Acheron.: d1 i d2 powinny być podniesione do kwadratu, a wynik następnie spierwiastkowany.
2 cze 18:21