Sprawdź czy trójkąt jest prostokątny ?
Karola: a=25 b=7 c=24 za pomocą twierdzenia cosinusów
16 maj 20:57
Maslanek: Najdłuższym bokiem jest 25.
Z odwrotnego twierdzenia Pitagorasa masz, że a2=b2+c2. To jest również uproszczone
twierdzenie cosinusów, gdzie cos90=0.
16 maj 21:00
Proboszcz: Beznadziejny przypadek
16 maj 21:00
Mila: 252=625
72+242=49+576=625 tak
16 maj 22:44
pigor: ... otóż z tw, cosinusów : niech
α=90=?, to
| | 49+242−252 | |
252=72+242−2*7*24cosα ⇒ cosα= |
| = |
| | 2*7*24 | |
| | 49+(24−25)(24+25) | | 49−49 | |
= |
| = |
| = 0, czyli α=90o . ... |
| | 14*24 | | 2*7*24 | |
16 maj 22:57