Ciągi arytmetyczne
Nata: w klamrze {a6 = 20
{a10 = 4
wyznacz wzór ogólny ciągu aryt..
Wiem, że to mega proste, ale juź zamiast cyfer widzę hieroglify.
16 maj 20:04
Patronus: a6 = a1 + (6−1)r = 20
a10 = a1 + (10−1)r = 4
an = a1 + (n−1)r
wyznacz a1 i r a potem podstaw do wzoru ogólnego
16 maj 20:08
Nata: Dzięki!
16 maj 20:12
danoel:
a1+5r=20
a1+9r=4
a1=20−5r
20−5r+9r=4
4r=−16
r=−4
a1=40
an=40+−4n+4
an=4n+44
16 maj 20:13
danoel: żle
16 maj 20:15
danoel: an=−4n+44
16 maj 20:16
Nata: haha
16 maj 20:21
Nata: dzięki wielkie, już qmam!
16 maj 20:25