Przedstaw w krótszej postaci.
Szajbusek: Przedstaw w krótszej postaci :
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... + |
| . |
| 2√1 + √2 | | 3√2 + 2√3 | | 4√3 + 3√4 | | 100√99+99√100 | |
Prosiłbym rozwiązanie tego zadania i wytłumaczenie go.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
16 maj 19:35
Krzysiek:
| 1 | | 1 | |
| = |
| |
| (i+1)√i +i√i+1 | | √i(i+1) (√i+1+√i ) | |
| | √i+1−√i | | 1 | | 1 | |
=*= |
| = |
| − |
| |
| | √i(i+1) | | √i | | √i+1 | |
| | a2 −b2 | |
* skorzystałem ze wzoru: a+b= |
| |
| | a−b | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli ∑i=199 |
| − |
| =1− |
| |
| | √i | | √i+1 | | √100 | |
16 maj 19:47
Szajbusek: kurde dzięki za rozwiązanie nie tylko nie wiem co to takie przekręcone m i ten wzor też go nie
znam ja jestem jakby co w 1 klasie LO
16 maj 19:50
Krzysiek: 'przekrecone m' to znak sumy
np: ∑i=15 i =1+2+3+4+5
używa się go by nie pisać tych wszystkich wyrazów sumy...( w tym przypadku tych ułamków)
po drugie ten wzór musisz znać, tyle że w innej postaci:
(a+b)(a−b) =a2 −b2
16 maj 19:53
Eta:
Zauważ,że po usunięciu niewymierności z mianowników otrzymujemy kolejno:
| 1 | | 2√1−√2 | | 2−√2 | | √2 | |
| = |
| = |
| = 1− |
| |
| 2√1+√2 | | 4−2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 3√2−2√3 | | √2 | | √3 | |
| = |
| = |
| − |
| |
| 3√2+2√3 | | 18−12 | | 2 | | 3 | |
itd...
| | √98 | | √99 | | √99 | | √100 | |
przedostatni i ostatni : + |
| − |
| + |
| − |
| |
| | 98 | | 99 | | 99 | | 100 | |
wszystkie wyrazy się zredukują i pozostaje jedynie :
| | √100 | |
1− |
| = ..... dokończ  |
| | 100 | |
16 maj 19:54
Krzysiek: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
więc ∑i=199 |
| − |
| = |
| − |
| + |
| |
| | √i | | √i+1 | | √1 | | √2 | | √2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| +...+ |
| − |
| |
| | √3 | | √99 | | √100 | |
16 maj 19:55
Szajbusek: Dziękuję
16 maj 19:55