wyznaczanie parametru przy funckcji liniowej
lolka: 1. Wyznacz te wartości parametru m,dla których wykresy f−cji kiniowych f i g sa równoległe:
| | 1 | |
f(x)= |
| oraz g(x)=−x+2m |
| | |m−2|x=3 | |
2. wyznacz te wartości parametru m,dla których wykresy f−cji kiniowych f i g sa prostopadłe:
| | 1 | |
f(x)= |
| oraz g(x)=(m−3)x−1 |
| | |m−3|x+5 | |
16 maj 19:28
lolka: bardzo prosze o naprowadzenie,potrzebuje to na jutro
16 maj 19:49
Eta:
To co napisałaś, to:
f(x) −−− nie jest liniowa!
| | 1 | |
Może taka miała być: f(x)= |
| *x |
| | |m−2|+3 | |
16 maj 20:01
lolka: | | 1 | |
mój błąd,powinno być tak: f(x)= |
| x+3  |
| | |m−2| | |
16 maj 20:04
lolka: | | 1 | |
i w drugim też f(x)= |
| x+5 |
| | |m−3| | |
16 maj 20:05
lolka: ktoś ma jakiś pomysł może?
16 maj 20:11
Saizou : z warunku równoległości a
1=a
2
16 maj 20:16
lolka: ale połączyłaś/łeś 2 przykłady
16 maj 20:22
Saizou : mój bład już porawiam
16 maj 20:27
Saizou : + założenie że mianownik ≠0
16 maj 20:28
lolka: w a)obliczyłam, że m=1 i m=3,a odpowiedź powinna brzmieć, że nie ma takiego parametru
16 maj 20:31
Saizou : a) −lm−2l=1→lm−2l=−1 co jest sprzecznością bo wartość bezwzględna jest zawsze dodatnia
16 maj 20:32
picia: bo wartsoc bezwzgledana ≥0 wiec nigdy nie wyjdzie −1
16 maj 20:32
lolka: faktycznie,przeoczyłam.dziękuję a jak w takim razie rozwiązać to w drugim?
16 maj 20:36
16 maj 20:38
lolka: | | 1 | | 1 | |
ale tu funkcje są prostopadłe więc chyba powinno być |
| =− |
| |
| | |m−3| | | m−3 | |
16 maj 20:40
Eta:

..........dokładnie tak, jak piszesz
16 maj 20:43
lolka: więc mogę to uprościć do postaci |m−3|=−(m−3) ?tak zrobiłam,ale doszłam tylko do połowy wyniku
16 maj 20:45
picia: no to mi sie zdaje ze rozwiazaniem bedzie m∊(−∞;3)
16 maj 20:46
lolka: tak,takie bedzie rozwiązanie,ale ja doszłam tylko do 3

więc skąd −
∞?pewnie to jest bardzo
proste
16 maj 20:48
Maslanek: | | 1 | |
W mianownikach masz niemal "te same" wyrażenia. Musisz się, więc zastanowić, kiedy |
| = |
| | |x| | |
| | −1 | |
|
| . Z definicji wartości bezwzględnej, równość zachodzi, kiedy... |
| | x | |
16 maj 20:57
Aga1.: m≠3
Im−3I=−(m−3)
Gdy m∊(−∞,3), to
−(m−3)=−(m−3)
0=0
odp. Każda liczba z przedziału (−∞, 3) jest rozwiązaniem nierówności
Gdy m∊(3,∞), to
m−3=−m+3
m=3∉(3,∞)
ODP.m∊(3,∞)
17 maj 09:48