równanie różniczkowe
kwachu: | | dy | | −xy2 −x | | dy | | dx | |
gdy jak mam |
| = |
| , to mogę zapisać że |
| = |
| i |
| | dx | | y−yx2 | | −xy2 − x | | y−yx2 | |
potem obliczać całki odpowiednio po y i następna całka po x?
16 maj 18:20
Krzysiek: nie, musisz rozdzielić zmienne, czyli przy dy muszą być same 'y'
16 maj 18:23
Artur z miasta Neptuna:
ponieważ y=y(x) ... funkcja y jest ZALEŻNA od 'x'
16 maj 18:24
kwachu: mógł by mi ktoś to rozpisać? bo niestety, ale 2 godziny temu dowiedziałem się, że będę mógł
pisać jutro egzamin z matmy z materiału, którego nie przerabiamy na zajęciach, ale jest go
dużo mniej. Z wykładu nic nie łapię z tych różniczek za bardzo. Nie mam też pojęcia, jak
oddzielić x od y, żebym potem mógł ułożyć calke.
16 maj 18:33
Krzysiek: jak z pierwszego ułamka wyciągniesz 'x' a z drugiego 'y' to już łatwo będziesz mógł rozdzielić
zmienne
16 maj 18:38