pomocy
kama: Witam was czy −(−2)
n mogę zapisać jako 2
n 
16 maj 18:10
Ajtek:
Nie.
16 maj 18:10
Ajtek:
−(−2)n=2n ⇔ n=2k+1, k∊N
16 maj 18:12
kama: aha. bo mam do rozwiązania takie coś:
| 2n−(−1)n | | 2n−1−(−1)n−1 | |
| *3 − 2*(−1) |
| *1 i nie wiem jak to rozwiązać bardzo |
| 2+1 | | 2+1 | |
16 maj 18:22
kama: skracam i dochodzę do tego :
| | 2n−1−(−1)n−1 | |
2n−(−1)n+2 |
| |
| | 3 | |
i nie wiem co dalej czy możesz mi pomóc

?
16 maj 18:31
ksiądz: 
?
16 maj 18:43
ksiądz: chyba już z tym nic nie zrobisz , chociaż nie jestem pewny
16 maj 18:44
kama: nie to powinno być ładnie zapisane króciutko , ładnie się powinno po redukować bo nauczyciel
mówił
16 maj 18:46
Aga1.:
Musisz rozpatrywać 2 przypadki , gdy n jest parzyste, a potem, gdy n jest nieparzyste.
16 maj 18:58
kama: ale nie wiem kiedy jest parzyste a kiedy nieparzyste
16 maj 21:28
Maslanek: Można dalej to zrobić tak:
| | 2n − 2(−1)n−1 | | 4 | | 2 | |
2n − (−1)n + |
| = |
| 2n − (−1)n − |
| (−1)n−1 = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 1 | |
= |
| 2n − (−1)n−1 (−1+ |
| ) = |
| 2n + |
| (−1)n−1. |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
16 maj 21:40
Maslanek: No to można by jeszcze dalej...
Tu już kaplica
16 maj 21:41
kama: | | 2n+2+(−1)n−1 | |
Tak ja tak zrobiłam, a dokładnie wyszło mi wyszło mi : xn = |
| |
| | 3 | |
ale to to samo co ty zrobiłeś . Myślałam że można to jeszcze jakoś skrócić ale widocznie już
się nie da . Ale dziękuję za pomoc w takim razie
16 maj 21:45
Maslanek: Robienie z tym czegoś, to czysty idiotyzm

. Tak jest ładnie
16 maj 22:00
kama: no wiem
16 maj 23:44