monotonicznośc ciągów
malkow: zbadaj monotonicznośc ciągów
an= 2n− 1n
16 maj 17:58
Ajtek:
| | 1 | |
an=2n− |
| tak ma to wyglądać? |
| | n | |
16 maj 18:02
malkow: tak
16 maj 18:27
Artur z miasta Neptuna:
no to liczysz:
an+1 − an ... i szacujesz znak tej różnicy
16 maj 18:29
Ajtek:
Badasz znak różnicy: a
n+1−a
n
| | 1 | | 1 | |
an+1=2(n+1)− |
| =2n+2− |
|
|
| | n+1 | | n+1 | |
Podstawiasz i liczysz

.
16 maj 18:31
malkow: do tego momentu tez doszłam...nie wiem co zrobic z tym; 2n+2−1n+1− 2n−1n
16 maj 19:18
LoL2o10: Jak juz bedziesz mial konkretny wynik to jesli liczba bedzie >0 to ciag rosnacy =0 stały <0
malejacy.
16 maj 19:23
LoL2o10: Zle Ci to napisalem. Jak juz otrzymasz wynik to patrzysz czy w liczebniku i mianowniku wychodza
plusy jesli tak to rosnacy jesli nie malejacy.
16 maj 19:28
malkow: ok nie rozumiesz o co mi chodzi...ale dzieki za podpowiedz
16 maj 19:33