Rozwiąż
Letty: 2cosx = 1 + sinx
16 maj 17:36
Letty: Może to ktoś sprawdzić

2cosx − sinx = 1
| | x | | x | | x | |
−2tg2 |
| − 2tg |
| + 2 = 1 + tg2 |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
3tg2 |
| + 2tg |
| − 1 = 0
|
| | 2 | | 2 | |
Δ = 16
√Δ = 4
| | x | | 1 | | x | |
tg |
| = |
| lub tg |
| = −1
|
| | 2 | | 3 | | 2 | |
16 maj 22:11
16 maj 22:14
TOmek: człowieku ^^
2cosx=cos
2x−sin
2x
cos
2x−sin
2x=1+sinx
(1−sin
2x)−sin
2x=1+sinx
no i wiadomo
16 maj 22:15
Mila: Tomek, pierwsza linijka źle.
16 maj 22:16
TOmek: wybaczcie zle mi sie zauwazylo ^^ myslale ,ze jest
cos2x = 1 + sinx
//////////////////////////
2cosx = 1 + sinx /2
4cosx2=1+2sinx+sinx2
4(1−sin2x)=1+2sinx+sinx2
16 maj 22:20
Mila: 
tak, myślałam.
16 maj 22:21
16 maj 22:24
Letty: to w końcu dobrze zobiłam czy nie?
16 maj 22:30
Maslanek: Wyciągnij wniosek.
16 maj 22:30
AS: Rozwiązywanie równań tego typu przez kwadratowanie stronami jest
ryzykowne,gdyż wprowadza pierwiastki obce tj. takie które nie
sprawdzają równanie
Proponuję taką metodę (ale nie jedyną)
a*sin (x) + b*cos (x) = c
Dzielę stronami przez a ≠ 0
| | b | | c | |
sin (x) + |
| *cos (x) = |
| |
| | a | | a | |
| | b | |
Podstawiam tg(α) = |
| i odczytuję z tablic kąt α |
| | a | |
Otrzymuję równanie w postaci
| | c | |
sin (x) + tg(α)*cos(x) = |
| |*cos(α) |
| | a | |
| | c | |
sin(x)*cos(α) + cos(x)*sin(α) = |
| *cos(α) czyli |
| | a | |
| | c | |
sin (x + α) = |
| *cos(α) |
| | a | |
Znajduję x + α = prawa strona i dalej x
W konkretnym zadaniu mamay
sin (x) − 2*cos(x) = −1
Podstawiam tg(α) = 2 => α = 63,4349
o
sin(x) − tg(α)*cos(x) = −1 mnożę stronami przez cos(α)
sin(x)*cos(α) − sin(α)*cos(x) = −1*cos(α)
sin(x − α) = −0,4472
x − α = −26,5642 + n*360
o resztę dokończ sama
17 maj 11:48
Mila: Metoda Tomka;
sinx=−1 ⋁sinx=0,6
sprawdzenie i dać odpowiedź.
17 maj 12:29