Rozwiąż
Letty: 3sinx − 5cosx = 0
16 maj 17:35
Letty: Pomoże ktoś
16 maj 21:36
Maslanek: Jednym z możliwych rozwiązań mogłoby by być sinx=cosx=0, ale
sin x = 0 ⇔ x=kπ i cos x = 0 ⇔ x=π/2 + kπ.
Zatem dzieląc przez sinx≠0 rozwiąż dalej
16 maj 21:46
Letty: | | | |
a mogła bym rozwiązywać za pomocą tych wzorów: sonx = |
| i
|
| | | |
16 maj 21:55
Maslanek: Tak.

Tylko tak jak wyżej jest prościej wg. mnie
16 maj 21:56
Maslanek: Po "wg" nie ma kropki
16 maj 21:59
Bogdan:
Np. tak:
| | sinx | | 5 | | 5 | |
3sinx = 5cosx ⇒ |
| = |
| i cosx ≠ 0 ⇒ tgx = |
| |
| | cosx | | 3 | | 3 | |
16 maj 22:05
Letty: Tak to zobiłam, nie wiem czy dobrze ..
| | x | | x | |
5tg2 |
| + 6tg |
| − 5 =0
|
| | 2 | | 2 | |
Δ = 136
√Δ = 2
√34
| | x | | −3 + √34 | | x | | −3 + √34 | |
tg |
| = |
| ⇒ |
| = arc tg |
| + kπ ⇒
|
| | 2 | | 5 | | 2 | | 5 | |
| | −3 + √34 | |
x = 2arc tg |
| + 2kπ
|
| | 5 | |
lub
| | x | | −3 − √34 | | x | | −3 − √34 | |
tg |
| = |
| ⇒ |
| = arc tg |
| + kπ ⇒
|
| | 2 | | 5 | | 2 | | 5 | |
| | −3 − √34 | |
x = 2arc tg |
| + 2kπ
|
| | 5 | |
Mogło by tak być
16 maj 22:27
pigor: ...lub tak :
3sinx−5cosx=0 /:5 ⇔
35sinx−cosx=0 i niech
35=0,6=tgα ⇔
⇔ tgαsinx−cosx=0 / *(−cosα) i α=arctgu{3]{5} ⇔ cosαsinx−sinαsinx=0 i α=arctg0,6 ⇔
⇔ cos(α+x)=0 i
α=0,54 rd ≈ 31o ⇔ α+x=
π2+kπ ⇔
x=π2−α+kπ i k∊C.
16 maj 22:41