zbadaj monotonicznosć
pysio: 4− kreska ułamkowa licznik 1 i mianownik 4n−3
16 maj 16:56
Maslanek:
U
n+1 − U
n = ...
Jeśli mniejsze to malejący, jeśli większe to rosnący...
Zapewne wyjdzie w jakimś przedziale rosnący, w drugim malejący.
16 maj 16:59
pysio: nie wyjdzie przedział tylko konkretna liczba ale po prostu nie umiem dalej . jestem przy
odejmowaniu ułamków ale nie wiem jak je rozszerzyć bo nie pasuje nic
16 maj 17:10
Maslanek: | | 1 | | 1 | | −4n+3 + 4n+1 | | 4 | |
Un+1 − U{n} = − |
| + |
| = |
| = |
| . |
| | 4n+1 | | 4n−3 | | (4n+1)(4n−3) | | (4n+1)(4n−3) | |
Dla n∊N
+ (domyślam się, że to ciąg) − U
n+1 − U{n} > 0
16 maj 17:14
pysio: i jaki to ciąg jest bo obliczenia dobre tez probowałem tak zrobvic tylko minusy jak zwykle
zjadłem i głupoty powychodziły
16 maj 17:40
Artur z miasta Neptuna:
Jak to 'jaki'

różnica większa od zera ... więc rosnący
16 maj 17:45