w trojkacie prostokatnym na rysunku sinα=4/5
a) wiedzac ze dluzsza przyprostokatna jest o 4cm krotsza od przeciwprostokatnej wyznacz dlugosc
bokow a, b, c.
b) uzasadnij ze spelniona jest nierownosc sinα* cosβ− tgβ<0
a)
| c−4 | c−4 | 4 | ||||
sinα= | ⇒ | = | ⇒ c= 20 | |||
| c | c | 5 |
| 12 | 3 | 4 | ||||
b) tgβ= | = | i sinα= cosβ= | ||||
| 16 | 4 | 5 |
| 16 | 3 | 64−75 | |||
− | = | < 0 ![]() | |||
| 25 | 4 | 100 |
| 4 | 4 | 3 | |||
* | − | = ........... <0 | |||
| 5 | 5 | 4 |
| a | a | a | a | |||||
c>b to | < | ⇒ | − | <0 ⇒ sinα−tgα<0 | ||||
| c | b | c | b |
| sin a | sin a(cos a − 1) | |||
sin a − | = | = tg a * (cos a −1) <0, bo cos a−1<0 | ||
| cos a | cos a |