Rownanie rozniczkowe - stala calkowania
eternity: Witam, nie wiem co mam "zrobic" ze stala calkowania z rownaniu rozniczkowym..
Przyklad:
Zalozmy, ze juz wszystko zostalo przekszatlcone itp., dochodzimy do postaci
13 ln|3y − y
3|= ln|x| + c
1 , c
1 ∊ R
ln|3y − y
3| = 3ln|xc
2| , c
2≠0, xc
2>0
I co w zwiazku z tym, ze z wlasnosci logarytmow ln|(xc
2)
3|
Ma byc:
3y − y
3 = (xc
2)
3
3y − y
3 = x
3c
3
I z tego wyznaczyc y.. ?
Tylko jakies to dziwne. Tak rozwiazywalismy na cwiczeniach tyle ze nie bylo zadnych poteg przy
logarytmach.. Nie wiem co z tym teraz zrobic, bo tak na pewno nie jest .. ?
Wiec jak sie w takiej sytuacji postepuje
16 maj 16:18
Asyy: Nie zawsze można rozwiązać do postaci jawnej, dlatego wydaje mi się, że po prostu tak
zostawiasz wynik, ale nie jestem pewien więc może mnie ktoś poprawi
16 maj 17:03
eternity: Cos tez o tym slyszalam, ale tez nie jestem pewna...
16 maj 17:35
Asyy: Też obecnie jestem na równaniach różniczkowych i często miałem takie zadania, gdzie nie dało
się y wyznaczyć

i to bedzie chyba takiego typu
16 maj 17:36