matematykaszkolna.pl
informatyka- programowanie gość: Dla tych, którzy się trochę na programowaniu znają Napisz program dla Dev c++, który oblicza k−tą potęgę liczby n, która jest wczytywana z klawiatury. Potęga (k) też ma być wczytywana
16 maj 15:55
Artur z miasta Neptuna: czemu znowu to samo piszesz? masz chociaż BLADE pojęcie jak się pisze kod w c++
16 maj 15:55
superz666: nie wiem czy powinienem dać ci rozwiązanie, ale mam dzisiaj dobry dzień więc trzymaj #include <cstdlib> #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main(int argc, char *argv[]) { int n,k; cout << "Podaj liczbe: "; cin >> n; cout << "Podaj wykladnik: "; cin >> k; int wynik=0; wynik=n; if(k==0) wynik=1; else for(int i=2;i<=k;i++) { wynik*=n; } cout << "Wynik potegowania to: " << wynik << endl; system("PAUSE"); return EXITSUCCESS; }
16 maj 16:18
gość: dzięki
16 maj 16:41
Maslanek: Tak się zastanawiam, czy korzystając z x=nk, x nie zostanie wyrzucone jako 1, kiedy k==0 . Chyba, że już za długo nie widziałem kodów jakichkolwiek na oczy i nie można coś takiego zrobić
16 maj 16:48
DarnoX: Albo prościej: #include <cmath> #include <iostream> using namespace std; int main(){ int n,k; cout << "Podaj liczbe: "; cin >> n; cout << "Podaj wykladnik: "; cin >> k; cout << "Wynik potegowania to: " << pow(n,k)<< endl; system("pause"); }
16 maj 16:56
DarnoX: Sorry, jednak tak : #include <cmath> #include <iostream> using namespace std; int main(){ double n,k; cout << "Podaj liczbe: "; cin >> n; cout << "Podaj wykladnik: "; cin >> k; cout << "Wynik potegowania to: " << pow(n,k) << endl; system("pause"); }
16 maj 16:59