informatyka- programowanie
gość: Dla tych, którzy się trochę na programowaniu znają
Napisz program dla Dev c++, który oblicza k−tą potęgę liczby n, która jest wczytywana z
klawiatury. Potęga (k) też ma być wczytywana
16 maj 15:55
Artur z miasta Neptuna:
czemu znowu to samo piszesz?
masz chociaż BLADE pojęcie jak się pisze kod w c++
16 maj 15:55
superz666: nie wiem czy powinienem dać ci rozwiązanie, ale mam dzisiaj dobry dzień więc trzymaj
#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <conio.h>
using namespace std;
int main(int argc, char *argv[])
{
int n,k;
cout << "Podaj liczbe: ";
cin >> n;
cout << "Podaj wykladnik: ";
cin >> k;
int wynik=0;
wynik=n;
if(k==0) wynik=1;
else
for(int i=2;i<=k;i++)
{
wynik*=n;
}
cout << "Wynik potegowania to: " << wynik << endl;
system("PAUSE");
return EXITSUCCESS;
}
16 maj 16:18
gość: dzięki
16 maj 16:41
Maslanek: Tak się zastanawiam, czy korzystając z x=n
k, x nie zostanie wyrzucone jako 1, kiedy k==0

.
Chyba, że już za długo nie widziałem kodów jakichkolwiek na oczy i nie można coś takiego zrobić
16 maj 16:48
DarnoX: Albo prościej:
#include <cmath>
#include <iostream>
using namespace std;
int main(){
int n,k;
cout << "Podaj liczbe: ";
cin >> n;
cout << "Podaj wykladnik: ";
cin >> k;
cout << "Wynik potegowania to: " << pow(n,k)<< endl;
system("pause");
}
16 maj 16:56
DarnoX: Sorry, jednak tak

:
#include <cmath>
#include <iostream>
using namespace std;
int main(){
double n,k;
cout << "Podaj liczbe: ";
cin >> n;
cout << "Podaj wykladnik: ";
cin >> k;
cout << "Wynik potegowania to: " << pow(n,k) << endl;
system("pause");
}
16 maj 16:59