logarytmy .
Ela: ZADANIE 1.
niech a= log2 3 .
Przedstaw za pomocą a :
log3 18 .
log27(8√3)
log√2 (6√3)
ZADANIE 2.
Oblicz:
log3 5 * log5 27.
log2√249* log7 16 .
51log4 5 * 361log2 6
ten ostatni logarytm słownie : 5 do potęgi 1 przez logarytm przy podstawie 4 z 5 razy 36 do
potęgi 1 przez logarytm przy podstawie 2 z 6 .
16 maj 15:54
Aga1.:
Zastosuj wzór na zamianę podstawy logarytmu
| | log218 | | log2(9*2) | | log29+log22 | | log232+1 | | 2a+1 | |
log318= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | log23 | | a | | a | | a | | a | |
Pozostałe podobnie.
16 maj 16:00