s
ko: napisz rownanie stycznej do okregu o irownoleglej do prostej k a)(x−2)2+(y−1)2=4 k:y=2 prosze
o dikladne rozwiazanie korzystajac z wzorow skroconego mnozenia
16 maj 15:49
Aga1.:

S(2,1), r=2
Styczne to
y=3 i y=−1.
16 maj 16:22
ko: mozesz zrobic jeszcze metoda z wzorami nmozenia?
16 maj 16:34
Aga1.: Szukane równanie prostej
y=b
Prosta z okręgiem ma jeden punkt wspólny ( układ ma jedno rozwiązanie, gdy Δ=0)
(x−2)
2+(y−1)
2=4
y=b
x
2−4x+4+y
2−2y+1=4
x
2−4x+4+b
2−2b+1=4
x
2−4x+b
2−2b+1=0
Δ=16−4*(b
2−2b+1)
Δ=16−4b
2+8b−4
Δ=0⇔−4b
2+8b+12=0//:(−4)
b
2−2b−3=0
Δ
b=4+12=16
16 maj 16:42