matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tożsamości
scarlet:
Sprawdź tożsamość
sinα+sinβ
β−α
a)
=ctg
cosα−cosβ
2
sin(α+β)+sin(α−β)
b)
=tgα
cos(α+β)+cos(α−β)
α+β
α−β
2sin
cos
2
2
c)
=tg3α
α+β
α−β
−2sin
sin
2
2
16 maj 15:41
scarlet:
Przepraszam, pomyliłam się.
sinα+sin3α+sin5α
c)
=tg 3α
cosα+cos3α+cos5α
16 maj 15:43