prosta rownolegla
Michal: Oblicz brakujace wspolczynniki w rownaniu ogolnym prostej l, wiedzac, że prosta l: Ax − 2y + C=
0 jest równoległa do prostej k: 5x + 14y − 1 = 0 i przechodzi przez punkt P(7,0)
Proszę o pomoc nie mogę sobie poradzić z tego typu zadaniami : ).
16 maj 15:35
Aga1.: Proste równoległe
Ax+By+C=0 i Ax+By+C
1=0
5x+14y−1=0//:−7
Ax−2y+C=0
i P(7,0)
C=5.
16 maj 15:42
Michal: Dziękuję bardzo.
16 maj 15:48
Aga1.: Lub przekształcić do postaci kierunkowej
i
Proste są równoległe, gdy współczynniki kierunkowe mają równe.
C=5.
16 maj 15:54
Michal: Jak robiłaś w postaci ogólnej to nie wiem dlaczego podzieliłaś obustronnie przez 7,
wytłumaczysz?
16 maj 16:04
Michal: w pierwszym działaniu
16 maj 16:04
Aga1.: Przed x i przed y muszą być takie same liczby.
−2y zostawiłam w spokoju
A w drugim jest 14y, to co zrobić by pojawiło się −2y?
16 maj 16:07
Michal: Okay już rozumiem dzięki bardzo : ).
16 maj 16:08