programy
gość: HELP

Napisz program dla Dev c++, który oblicza k−tą potęgę liczby n, która jest wczytywana z
klawiatury. Potęga (k) też ma być wczytywana
16 maj 15:11
Artur z miasta Neptuna:
nie pamiętam c++ ... ale musisz zrobić prostą pętlę
n −−− wpisywana
k −−− wpisywana
a=n
for[i=2,i++,
if[i<=k;
a=a*n
else
printf(a)
]];
16 maj 15:19
gość: coś nie do końca chce mi to wyjść
16 maj 15:38
Artur z miasta Neptuna:
kwestia poprawienia nawiasów itd.
bo nie wiem jak zapisuje się w c++ ... zapewne { } zamiast [] ... itd.
pogłówkuj trochę
16 maj 15:46
gość: Nie wychodzi mi. Pomoże ktoś?
16 maj 15:47
Artur z miasta Neptuna:
napisz mi tutaj od razu −−− potrafisz COKOLWIEK z c++ ? Czy to zupełnie czarna magia dla Ciebie
?
16 maj 16:01
gość: Cokolwiek, dopiero od krótkiego czasu mam z tym do czynienia.
16 maj 16:03
gość: Mam już to zadanie zrobione, dzięki za pomoc.
16 maj 16:06
gość: if był niepotrzebny, wystarczył tylko for
16 maj 16:10
Artur z miasta Neptuna:
fakt ... wystarczyło
for[i=2,i<=k,i++

ehhh to programowanie −−− fajna zabawa z tym była zawsze
16 maj 16:17
gość: Jak sortuje się bąbelkowo?
16 maj 16:26
gość: Potrzebuję programu, który sortuje 5 elementów, od największego do najmniejszego
16 maj 16:46
gość: Pomoże ktoś?
16 maj 17:00
DarnoX: Najlepiej tak:
#include <cmath>
#include <iostream>
using namespace std;
int main(){
double n,k;
cout << "Podaj liczbe: ";
cin >> n;
cout << "Podaj wykladnik: ";
cin >> k;
cout << "Wynik potegowania to: " << pow(n,k) << endl;
system("pause");
}
16 maj 17:02
gość: DarnoX, chodzi o program z zastosowaniem sortowania bąbelkowego, który sortuje 5 elementów, od
największego do najmniejszego.
16 maj 17:04
Asyy: Sortowanie bąbelkowe − C++
int i,j,x,tmp;
int tablica[5];
/* wczytywanie liczb z klawiatury */
cout << "Podaj 5 liczb : \n";
for (i=0; i<=4; i++)
cin >>tablica[i];
/* sortowanie bąbelkowe */
for (i=0;i<=3; i++)
for (j=0;j<=3; j++)
if (tablica[j]>tablica[j+1])
{
tmp = tablica[j];
tablica[j] = tablica[j+1];
tablica[j+1] = tmp;
}
cout << "\n\n";
/* wyświetlanie posortowanych liczb */
for (i=0; i<=4; i++)
cout << tablica[i] << " , ";
cout << "\n\n";
16 maj 17:12
gość: Nie wiem czemu, ale wyświetla się tylko liczba 496. Pomocy!
16 maj 17:24
gość: Znajdzie ktoś błąd w tym zadaniu?
16 maj 17:33
Asyy: łap
16 maj 17:43
Asyy:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <iostream.h>
main()
{
int i,j,x,tmp;
int tablica[5];
/* wczytywanie liczb z klawiatury */
cout<< "Podaj 5 liczb : \n";
for (i=0; i<=4; i++)
cin >>tablica[i];
/* sortowanie bąbelkowe */
for (i=0;i<=3; i++)
for (j=0;j<=3; j++)
if (tablica[j]<tablica[j+1])
{
tmp = tablica[j];
tablica[j] = tablica[j+1];
tablica[j+1] = tmp;
}
cout << "\n\n";
/* wyświetlanie posortowanych liczb */
for (i=0; i<=4; i++)
cout << tablica[i] << " , ";
cout << "\n\n";
system("pause");
}
16 maj 17:43
16 maj 17:51
gość: A mógłbyś to trochę wytłumaczyć?
16 maj 17:54
Asyy: Po prostu w tej pętli program sprawdza czy następny element jest większy od elementu go
poprzedzającego, jeśli tak, to go zastępuję. I tak w kółko aż dojdzie do przedostatniego
elementu.
16 maj 18:03
gość: Jeszcze raz, wielkie dzięki
16 maj 18:14