matematykaszkolna.pl
programy gość: HELP Napisz program dla Dev c++, który oblicza k−tą potęgę liczby n, która jest wczytywana z klawiatury. Potęga (k) też ma być wczytywana
16 maj 15:11
Artur z miasta Neptuna: nie pamiętam c++ ... ale musisz zrobić prostą pętlę n −−− wpisywana k −−− wpisywana a=n for[i=2,i++, if[i<=k; a=a*n else printf(a) ]];
16 maj 15:19
gość: coś nie do końca chce mi to wyjść
16 maj 15:38
Artur z miasta Neptuna: kwestia poprawienia nawiasów itd. bo nie wiem jak zapisuje się w c++ ... zapewne { } zamiast [] ... itd. pogłówkuj trochę
16 maj 15:46
gość: Nie wychodzi mi. Pomoże ktoś?
16 maj 15:47
Artur z miasta Neptuna: napisz mi tutaj od razu −−− potrafisz COKOLWIEK z c++ ? Czy to zupełnie czarna magia dla Ciebie ?
16 maj 16:01
gość: Cokolwiek, dopiero od krótkiego czasu mam z tym do czynienia.
16 maj 16:03
gość: Mam już to zadanie zrobione, dzięki za pomoc.
16 maj 16:06
gość: if był niepotrzebny, wystarczył tylko for
16 maj 16:10
Artur z miasta Neptuna: fakt ... wystarczyło for[i=2,i<=k,i++ emotka ehhh to programowanie −−− fajna zabawa z tym była zawsze
16 maj 16:17
gość: Jak sortuje się bąbelkowo?
16 maj 16:26
gość: Potrzebuję programu, który sortuje 5 elementów, od największego do najmniejszego
16 maj 16:46
gość: Pomoże ktoś?
16 maj 17:00
DarnoX: Najlepiej tak: #include <cmath> #include <iostream> using namespace std; int main(){ double n,k; cout << "Podaj liczbe: "; cin >> n; cout << "Podaj wykladnik: "; cin >> k; cout << "Wynik potegowania to: " << pow(n,k) << endl; system("pause"); }
16 maj 17:02
gość: DarnoX, chodzi o program z zastosowaniem sortowania bąbelkowego, który sortuje 5 elementów, od największego do najmniejszego.
16 maj 17:04
Asyy: Sortowanie bąbelkowe − C++ int i,j,x,tmp; int tablica[5]; /* wczytywanie liczb z klawiatury */ cout << "Podaj 5 liczb : \n"; for (i=0; i<=4; i++) cin >>tablica[i]; /* sortowanie bąbelkowe */ for (i=0;i<=3; i++) for (j=0;j<=3; j++) if (tablica[j]>tablica[j+1]) { tmp = tablica[j]; tablica[j] = tablica[j+1]; tablica[j+1] = tmp; } cout << "\n\n"; /* wyświetlanie posortowanych liczb */ for (i=0; i<=4; i++) cout << tablica[i] << " , "; cout << "\n\n";
16 maj 17:12
gość: Nie wiem czemu, ale wyświetla się tylko liczba 496. Pomocy!
16 maj 17:24
gość: Znajdzie ktoś błąd w tym zadaniu?
16 maj 17:33
Asyy: łap
16 maj 17:43
Asyy: #include <stdio.h> #include <stdlib.h> #include <iostream.h> main() { int i,j,x,tmp; int tablica[5]; /* wczytywanie liczb z klawiatury */ cout<< "Podaj 5 liczb : \n"; for (i=0; i<=4; i++) cin >>tablica[i]; /* sortowanie bąbelkowe */ for (i=0;i<=3; i++) for (j=0;j<=3; j++) if (tablica[j]<tablica[j+1]) { tmp = tablica[j]; tablica[j] = tablica[j+1]; tablica[j+1] = tmp; } cout << "\n\n"; /* wyświetlanie posortowanych liczb */ for (i=0; i<=4; i++) cout << tablica[i] << " , "; cout << "\n\n"; system("pause"); }
16 maj 17:43
gość: WIELKIE DZIĘKI DZIAŁA OK!
16 maj 17:51
gość: A mógłbyś to trochę wytłumaczyć?
16 maj 17:54
Asyy: Po prostu w tej pętli program sprawdza czy następny element jest większy od elementu go poprzedzającego, jeśli tak, to go zastępuję. I tak w kółko aż dojdzie do przedostatniego elementu.
16 maj 18:03
gość: Jeszcze raz, wielkie dzięki
16 maj 18:14