Haw: Oblicz pochodną:
Proszę o szybką pomoc. Jak to rozpisać ?
16 maj 15:08
Artur z miasta Neptuna:
| | 4 | | 1 | |
( |
| )' = 4*( |
| )' = 4*((4−x2)−1)' = 4*(−1)*(4−x2)−2*(−2x) = ... |
| | 4−x2 | | 4−x2 | |
uporządkuj
16 maj 15:10
Haw: | | 8x | |
czy ostateczna wersja to : |
| ? |
| | x4−8x2+16 | |
16 maj 15:18
16 maj 15:21
Haw: dlaczego ? Rozumiem w moim konkretnym przypadku, bo była to tylko część pochodnej złożonej i
bez wymnażania mianownika wszystko ładnie się poskracało (przez co całka łatwiejsza

). No
ale nie rozumiem dlaczego nie powinno się tego wymnażać do końca.
16 maj 15:25
Artur z miasta Neptuna:
ponieważ np. przy liczeniu ekstremów ... łatwiej/szybciej widzisz od czego zależy znak
pochodnej (a inaczej −−− że nie zależy od mianownika ... bo mianownik zawsze >0)
jak również ... odnośnie dziedziny pochodnej (jeżeli jej wcześniej nie podałeś)
16 maj 15:48