mam wynik 4,4 * 10 do potegi -4 prosze o pomoc czy jest dobrze wyliczone
jedrek: Proszę o szybką pomoc jjak obliczyc f(t)=2*5*10−7*500*e−5*10−7*5002
16 maj 13:29
Artur z miasta Neptuna:
a gdzie tu masz 't'

bo nie widać
16 maj 13:33
jedrek: oj sry nie dopisalem t=500
16 maj 13:39
Artur z miasta Neptuna:
ale o co chodzi w zadaniu
16 maj 13:39
jedrek: chodzi mi tylko o to jak sie mnoży z ta liczbą e tresc nie jest potrzebna t = 500
16 maj 13:41
Artur z miasta Neptuna:
ale takiej wartości nikt Ci nigdy nie będzie kazał wyliczyć
bo jest:
− za duża
− wartość zapewne mało potrzebna
i dlatego się pytam o treść zadania
16 maj 13:45
Artur z miasta Neptuna:
e ≈ 2,71
16 maj 13:45
jedrek: Czas pracy uszkodzenia jest zmienną losową o rozkladzie Weibulla α=2, β=5*10−7. Wyznaczyć
wartość funkcji gęstości prawdopodobienstwa po przepracowniu przez obiekt 500 h pracy β
OBLICZENIA:
α=2
β=5*10−7 f(t)=α*β*tα−1*e−β*t2
f(t)= 2*5*10−7*500*e−5*10−7*5002
TU SIE ZATRZYMALEM
16 maj 13:56
16 maj 13:56
16 maj 13:59
jedrek: wynik jest dobry dzieki tylko moj kalkulator jest niby naukowy a nie ma opcji exp pozdrawiam
16 maj 14:08
Artur z miasta Neptuna:
hmmm to średnio 'naukowy' ten kalkulator masz

proponuje przejrzeć allegro ... za 70PLN masz
w miarę porządny kalkulator z takimi opcjami jak:
− obliczanie całki oznaczonej
− rozwiązywanie układów równań
− zabawy z macierzami do wymiaru 3x3
− itd.
16 maj 14:10