Sprawdź czy ciąg jest ciągiem arytmetycznym. określ monotoniczność.
lamamba: Prosżę o szybką odpowiedź
16 maj 13:14
Artur z miasta Neptuna:
1) badasz różnicę wyrazów:
b
n+1 − b
n = .... jeżeli skrócą się wszystkie 'n' i zostanie TYLKO jakaś liczba (obojętnie
jaka) to tak ... znak liczby określa monotoniczność
| 1 | | 1 | | n | | n+1 | | −1 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| n+1 | | n | | n(n+1) | | n(n+1) | | n(n+1) | |
to NIE JEST ciąg arytmetyczny

analogicznie pierwszy punkt
16 maj 13:20
lamamba: Wiem jak się to oblicza, lecz chodzi mi o sam sposób rozwiązania tzn głównie bym prosł o
określenie monotoniczności do d)
Popełniam chyba błędy rachunkowe i chcę sprawdzić
16 maj 13:31
Ajtek:
Pokaż obliczenia, sprawdzimy.
16 maj 13:32
Artur z miasta Neptuna:
skoro już e) zrobiłem ... to trudno byś się pytała o (e)

właśnie −−− pokaż obliczenia ... pokażemy błąd
16 maj 13:34
16 maj 13:45
Artur z miasta Neptuna:
błąd −−− n(n+1+3) = n2 + n + 3n
16 maj 13:48
Ajtek:
Nie jest arytmetyczny to fakt.
Masz błąd podczas wymnażania n(n+1+3)−.........=n2+n+3n
16 maj 13:50
lamamba: tylko w tym miejscu?
16 maj 13:50
Ajtek:
Na pierwszy rzut oka tak.
16 maj 13:51
Ajtek:
No i oczywiście sam wynik końcowy będzie inny

.
16 maj 13:52
Artur z miasta Neptuna:
tak tylko w tym miejscu
| | −3 | |
jest to ciąg malejący o różnicy |
| |
| | n(n+1) | |
16 maj 13:52
16 maj 13:55
Ajtek:
Kumpela rozwiązała dobrze

.
16 maj 13:56
lamamba: No a mi po pooprawie błędu wyszła różnica −3
16 maj 13:57
lamamba: czyli w takich równaniach trzeba wymnażać na krzyż?
tak jak ona, na krzyż plus mianowniki przez siebie
16 maj 13:58
Ajtek:
Jej też. Zauważ iż u Niej "−" jest przed całym ułamkiem

.
16 maj 13:58
lamamba: Dwa różne wyniki, ona dobrze czyli z moim coś jest źle?
16 maj 13:59
Ajtek:
To jest sprowadzanie do wspólnego mianownika, aby móc odjąć ułamki od siebie.
16 maj 13:59
16 maj 14:00
Artur z miasta Neptuna:
lamamba −−− Ty w pewnym momencie 'opuściłaś' mianownik
takie zagranie jest prawidłowe gdy się będzie pamiętało o pewnych rzeczach i nie postawi się
znaku '=' (którego nie postawiłaś).
Więc oba rozwiązania są prawidłowe ... pod warunkiem, że i jedno i drugie napisze że dla
każdego 'n' wyrażenie n*(n+1) > 0
16 maj 14:03
lamamba: no widze

jaką liczbe by nie podstawił n>/1 to wyjdzie na minus.
Wcześniej ktoś napisał, że jak skrócą się nki to jest arytmetyczny. W moim przypadku, gdzie sie
skróciły n , a ciąg nie jest musze sie posluzyc wzorem a3−a2=a2−a1?
16 maj 14:03
Artur z miasta Neptuna:
nieeee ... nie skróciły się 'n'−ki bo:
| | −3 | |
CAŁE WYRAŻENIE wychodzi |
| .... 'n'−ki się nie skróciły |
| | n(n+1) | |
16 maj 14:05
Ajtek:
Zauważ że to co wyliczyłeś jest różnicą tego ciągu.
Różnica jest zależna od n, ponieważ n jest w mianowniku, zatem c. nie jest arytmetyczny.
16 maj 14:05
lamamba: aaa szczerze to opuściłem bo myślałem ze tak się robi podczas wymnażania na krzyż
Czyli od nowa.
Podczas wymnażania na krzyż trzeba wymnożyć mianowniki dodatkowo między sobą?
16 maj 14:05
Artur z miasta Neptuna:
natomiast Ty opuściłaś w pewnym momencie mianownik ułamka ... ponieważ nie interesuje Ciebie
WARTOŚĆ różnicy wyrazów, tylko jej ZNAK

(a mianownik zawsze będzie większy od zera)
16 maj 14:06
Ajtek:
Zobacz jak to zrobiła koleżanka, to jest bardzo dobrze zrobione

.
16 maj 14:06
Artur z miasta Neptuna:
Ty NIE WYMNAŻASZ NA KRZYŻ



wymnażanie na krzyż masz np.:
a Ty masz sprowadzanie do wspólnego mianownika:
| n+4 | | n+3 | | n(n+4) | | (n+1)(n+3) | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| n+1 | | n | | n(n+1) | | n(n+1) | |
| | n(n+4)−(n+1)(n+3) | |
= |
| |
| | n(n+1) | |
16 maj 14:08
Artur z miasta Neptuna:
wymnażanie na krzyż jest w równaniu/nierówności
16 maj 14:08
lamamba: WIEM WIEM WIEM
w sprowadzaniu do wspólnego mianownika wymnaza sie na krzyz co nie? O to mi chodzi.
a nastepnie mianowniki sie mnozy.
16 maj 14:11
Artur z miasta Neptuna:
yyyyyyyyyyyyy ... niech będzie że tak

... tak naprawdę to nie do końca tak, ale niech będzie
że tak
16 maj 14:11
lamamba: wiem ze jest dobrze zrobione.
To powiedzcie mi jak sie prawidłowo w takim przypadku sprowadzza do wspolnego mianownika( w
punach) i bede wszysto wiedziec
16 maj 14:12
Artur z miasta Neptuna:
prawidłowo tak jak zrobiłeś/−aś
w ogólnym przypadku sprowadzanie do wspólnego mianownika jest poprzez szukania NNW mianowników.
np.:
| x | | 5 | | 2*x | | 5 | | 2x−5 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
jednak to co pisałeś/−aś nie jest strasznym błędem ponieważ:
| x | | 5 | | 4*x | | 2*5 | | 4x−10 | | 2x−5 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 4 | | 2*4 | | 2*4 | | 8 | | 4 | |
16 maj 14:15
lamamba: W tym przypadku najprościej żeby mianowniki n i n+1 sprowadzić do wspólnego wystarczy pomnożyć
przez siebie. tak mi sie wydaje
16 maj 14:20
Artur z miasta Neptuna:
tak i tak właśnie jest bo te dwie liczby są wzajemnie pierwsze
dobra ... motam Ci ... mnożysz zawsze tak jak myślałeś/−aś
16 maj 14:24