Może mi ktoś to sprawdzić i podpowiedzieć?? proszę
Julka: Może mi ktoś to sprawdzić i podpowiedzieć

proszę

Zadanie pierwsze:
butla z tlenem ma temperaturę 15stopni C, ciśnienie tlenu wynosi 13MPa .Jakie będzie ciśnienie
gdy temperatura wzrośnie do 25 stopni C/
t1=15+273=288K
t2=25+273=298K
p1=13MPa
p2=?
p1/t1=p2/t2
p2=13MPa* 298K/288K
p2= 13,45MP
A zadanie drugie za bardzo nie wiem jak zrobić...:( Więc proszę o jakąś podpowiedź..
ile dm3 gazu znajdującego się pod ciśnieniem 0,1MPa można zmieścić w butli stalowej o
pojemności 40dm3 jeśli wytrzymuje ona ciśnienie 15MPa>
Artur z miasta Neptuna:
pierwsze zadanie dobrze
drugie zadanko −−−− 40dm
3 pod 15MPa ... x dm
3 pod 0,1MPa −−−−− wylicz 'X'