matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
FUNKCJE
DAWID:
Narysuj wykres funkcji f. Ustal miejsca zerowe tej funkcji oraz określ przedziały monotoniczności. f(x)=
1
2
x dla x≤−2 3x+5 dla−2<x<1
1
−
x dla x≥1
2
Te 3 równania to wszystko do tej funkcji po znaku =. Bardzo proszę o pomoc.
16 maj 13:00
Artur z miasta Neptuna:
POMOC:
1
x −−− funkcja liniowa przechodząca przez punkt (0,0) ... rosnąca ... podstaw sobie
2
następny punkt i już masz narysowane 3x+5 −−− także liniowa ... rosnąca ... podstaw np. x=−2 i x=1 i już wiesz jak ją narysować
1
−
x −−− funkcja liniowa przechodząca przez punkt (0,0) ... malejąca (odbicie lustrzane
2
1
funkcji
x względem osi OX)
2
16 maj 13:05
DAWID:
Dziękuję
16 maj 14:00