matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz średnicę kuli którą wypełnia 10 litrów wody
pomocyyy:
oblicz średnicę kuli którą wypełnia 10 litrów wody
16 maj 11:57
AS:
1 litr to 1 dcm
3
, czyli objętość kuli V = 10 dcm
3
. Z wzoru na objęrość kuli oblicz średnicę.
16 maj 12:16
Eta:
4
πR
3
= 10 dm
3
3
15
R
3
=
2π
15
R=
3
√
2π
15
2R= 2*
3
√
[dm]
2π
16 maj 12:17