Mateusz:
Na początku zamieńmy stężenie procentowe podanego ropztworu na molowe będzie łatwiej się
liczyło a wrecz jest to nawet niezbędne w tym celu wykorzystam gotowy wzor:
| | C%*d | |
Cmol= |
| d−gęstosc M−masa molowa substancji rozpuszczonej czyli NaCl |
| | 100%*M | |
podstawiajac dane do wzoru otrzymuje że C
mol≈3,7 mol/dm
3
czyli aby otrzymać roztwór NaCl o stężeniu 0,1 mola o podanej objetosci musimy co zrobic ?
odlac odpowiednią ilosc tego roztworu i dopełnic wodą do 250cm
3 najpierw policzmy ile moli
NaCl jest w 250cm
3 roztworze 0,1 −molowym n= C
mol*V = 0,1*0,25dm
3=0,025 mola teraz
wiadomo ze 3,7 mola NaCl znajduje sie w 1 dm
3 no to:
3,7 mola→1dm
3
0,025→x dm
3
x=0,0067dm
3=6,7 cm
3 czyli taką objętosc roztworu 3,7−molowego musimy odlać no i gitara teraz
czesc praktyczna trzeba 6,7cm
3 NaCl wprowadzic do kolby miarowej o objetosci conajmniej
0,25dm
3 ale takich chyba nie ma są 500cm
3 czyli 0,5dm
3 potem nalezy dolać troche wody i
rozpuscic NaCl i dopełnic wodą do kreski tzn 250cm
3 uzyskując w ten sposob po wymieszaniu
0,25dm
3 roztworu o danym stężeniu.