Może to ktoś sprawdzić ??
Agnieszka:

Hej,
Czy ja dobrze rozwiązuje to zadania

?
x=12,8

?
16 maj 11:01
Aga1.:
Źle, powinno wyjść12,8, ale z Twojej proporcji nie wychodzi.
Może być np. tak
lub
16 maj 11:06
Agnieszka: Zamiast 16 miałam napisać 26, czyli wszystko się zgadza, dzięki
16 maj 11:10
Agnieszka:

A jak wyliczyć x

? w takim przykładzie ?
16 maj 11:28
Agnieszka: 16 z 8 powinny być na odwrót, bo 4/16=2/8=5/20
16 maj 11:41
Agnieszka: Pomoże ktoś

16 maj 11:54
Kasienka: 4+23 =
4+5x rozwiąż na krzyż
16 maj 11:56
Kasienka: 4x + 2x = 12 + 15
6x = 27
x = 4,5
16 maj 11:58
Agnieszka: Dziękuje bardzo
16 maj 12:04
16 maj 12:04
Agnieszka: ups, zjedzona została dwójka

Czyli x=5,5
16 maj 12:07
Kasienka: sorki, mój błąd
16 maj 12:14