Logarytmy. Proszę o pomoc i wyjaśnienie.
Michał: Witam. Mam do rozwiązania logarytmy i pierwsze dwa zrobiłem ale kolejnych dwóch nie mogę
zrozumieć. Gdyby ktoś mógł mi rozwiązać i krok po kroku wyjaśnić, bo mam z tym problem.
log42 − log432 − 6 log41=
log312 + 2 log36 − 4 log32=
16 maj 10:29
Aga1.: b)
log
312+2log
36−4log
32=
log
312+log
36
2−log
32
4=
16 maj 10:46
Michał: Nie rozumiem.
16 maj 10:49
Aga1.:
W pierwszej linijce zastosowałam wzór
αlogab=logabα
2log36=log362=log336
16 maj 10:56
Aga1.: A następnie wzory
| | b*c | |
logab+logac−logad=loga(b*c)−logad=loga |
| |
| | d | |
16 maj 10:58
Michał: A co z pierwszym przykłdamem bo wydaje mi się trudniejszy .
16 maj 11:01
Aga1.: log
41=0
| | 2 | | 1 | |
log42−log432−6log41=log4 |
| −6*0=log4 |
| = |
| | 32 | | 16 | |
16 maj 11:09
Michał: Ok wielkie dzięki ! Masz u mnie piwo i czekoladki.
16 maj 11:11
Aga1.: Piwa nie lubię, a czekoladki zmieniam na owoce.
16 maj 12:08