16 maj 09:57
Aga1.:

f
'(x)>0⇔x∊(−
∞,−4)U(2,
∞)
16 maj 10:23
Aga1.: Źle, bo 0 nie jest pierwiastkiem parzystej krotności.
16 maj 10:26
Aga1.:

Poprawione :
2 jest pierwiastkiem dwukrotnym
teraz już (zdaje się),że wszystko będzie dobrze
16 maj 10:42
Kan: hm... ale dlaczego przechodzisz przez 0?
16 maj 10:45
Aga1.: (x−2)
2(x+4)x
3>0 i x≠0
x=2 −−−−pierwiastek dwukrotny
x=−4−−pierwiastek jednokrotny
x=0−−pierwiastek trzykrotny.( przy 0 kółeczko puste)
f
'(x)>0⇔x∊(−
∞,−4)U(0,2)U(2,
∞)
16 maj 10:52
Kan: wg tego co napisałaś wykres końcowy i tabela będą się zgadzać, ale mam jedną wątpliwość.
Dlaczego na wykresie uwzględniasz mianownik funkcji, skoro całą nierówność mnoży się przez x3
żeby się pozbyć mianoiwnika i dopiero wtedy wyciąga miejsca zerowe.
16 maj 11:21
Aga1.: Równanie mnożysz przez mianownik, a nierówność przez mianownik do kwadratu.
16 maj 12:06
Kan: ahaaa..., Aga1 jestem Ci niezmiernie wdzięczny za pojaśnienie. Pozdrawiam.
16 maj 12:20
Kan: Jaby ktoś miał chwilkę to prosiłbym o sprawdzenie asymtoty ukośnej bo przecina mi się z
poprawną już funkcją
16 maj 13:39
16 maj 13:43
Artur z miasta Neptuna:
asymptota ukośna pokazuje tylko gdzie 'ucieka' y dla x = +/− ∞
16 maj 13:44
Kan: aha, jeżeli tak to mam już dobrze. Dziękuję za szybką odpowiedź.
16 maj 13:46