lulabajka: Predkosc samochodu czerwonego jest o 5km/h wieksza od samochodu zielonego. Zielony
przebyl trase 400km. W tym samym czasie czerwony przejechał 375km. Jaka byla predkosc
samochodów?
ktos pomoze?
19 maj 22:09
MnQ: Zakladam ze sie pomylilas w zadaniu z kolorami, bo to co napisalas nie ma sensu przy tym
samym czasie... ale mniej wiecej tak to ma wygladac

zachaczmy o fizyke
s=vt
s
c
t=------
v
c
oraz
s
z
t=----
v
z
wiemy tez ze (zakladam ze to byl blad w zadaniu, z tersci wynika ze powinno byc +5)
V
c = V
z - 5
wiec przyrównujemy t i otrzymujemy
S
c S
z
-------- = ------
V
z -5 V
z
375 400
-------- = ------
V
z -5 V
z
mnozymy na krzyz
400(Vz-5) = 375Vz
400Vz - 2000 = 375Vz
25Vz = 2000
Vz = 80km/h
V
c = V
z - 5
Vc = 75km/h
19 maj 22:33
ruda : Nie wiem czy dobrze, ale:
x - prędkość sam ziel
(x+5)/400=x/375
400x=375x+1875
x=75 czer x+5 = 80
19 maj 23:07
r: przepraszam nie widziała wczesniejszego rozwiazania
19 maj 23:08