Dane, szukane, wzory. Podstawić i ogarnąć jednostki.
Mateusz: siemanko. to bardziej fizyka niż matma, ale może ktoś pomoże.
Dane:
P=1 [W]
d
w=5 [mm]
z
0=23,45
l=97,02456 [m]
Szukane:
d
z=?
h=?
Wzory:
s'=π*d
z*h
Największy problem mam z tymi jednostkami, bo już mi się wszystko miesza. Niby rozwiązałem, ale
wynik był "kosmiczny', dlatego też umieszczam wszystko co potrzebne. Liczę na pomoc. Pozdro
15 maj 23:34
Ajtek:
Wyznacz z drugiego zworu h, podstaw do trzeciego i licz. Tzn przekształć trzeci wzór względem
szukanej dz, następnie wylicz wartość liczbową.
15 maj 23:50
Mateusz: Przekształciłem drugi wzór, aby podstawić go do trzeciego.
Po podstawieniu wygląda to tak:
| | s | | dz2−dw2 | |
l=π*z0* |
| * |
| |
| | π*dz | | 4 | |
Dążę do wyznaczenia d
z, ale mam z tym problem. Jak patrzę na to równanie to wydaję mi się, że
można z tego zrobić równanie kwadratowe i jeden z wyników odrzucić. Nie wiem czy to dobry
pomysł.
16 maj 12:15