W klasie maturalnej pewnego liceum ogólnokształcacego liczacej 27 osób, 6 sposród
nich zamierza studiowac Administracje. Obliczyc prawdopodobienstwo, ze z dwóch losowo
wybranych osób z tej klasy
1. obydwie zamierzaja studiowac Administracje,
2. jedna z nich,
3. przynajmniej jedna z nich zamierza studiować Administracje
| ||||||||
Ω= | =13*27 | |||||||
| ||||||||
|A|= | =5*3=15 | |||||||
| 15 | ||
P(A)= | ||
| 27*13 |
|
| |||||||||||||||
|B|= | * | |||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
|C|= | * | + | ||||||||||||||||||||||