usuwanie niewymiernosci z mianowika
sierotka marysia: 8 √3 / 6+ 2 √3 * 6−2 √3 / 6−2 √3
15 maj 22:26
Jolanta: | 8√3 | | 6−2√3 | |
| * |
| mianownik (a+b)(a−b)=a2−b2 |
| 6+2√3 | | 6−2√3 | |
| 48√3−16√3 | | 32√3 | | 4√3 | |
| = |
| = |
| |
| 36−4*3 | | 24 | | 3 | |
15 maj 23:50
Ajtek:
Skąd −16√3 w liczniku?
15 maj 23:52
picia: hmm a nie −48?
15 maj 23:56
Ajtek:
Też mi tak wychodzi

.
15 maj 23:57
picia: no
15 maj 23:58
Jolanta: jasne zjadłam jeden pierwiastek przy mnozeniu
16 maj 00:03
picia: dobrze ze sie pilnujemy
16 maj 00:04
Ajtek:
Jolanta, napisz poprawne rozwiązanie

.
16 maj 00:05
picia: | | 6−2√3 | |
a tak w ogole to |
| to jest 1 wiec nie ma potrzeby mnozyc. wystarczy tylko |
| | 6−2√3 | |
usunac niewymiernosc z mianownika

pewnie inaczej to mialo wygladac.
16 maj 00:16
16 maj 00:17
Ajtek:
picia wyjściowe wyglądało tak:
| 8√3 | |
| =...
|
| 6+2√3 | |
i właśnie usówamy niewymierność, czyli mnożymy przez 1

.
16 maj 00:18
picia: acha.. to mozna najpierw skrocic

ps usuwamy
16 maj 00:20