równanie z 1 neiwiadomową
ata: prostw równanie ,którego nie wiem jak rozwiązać

732+30x
−−−−−−−−−−−−−−− = 26,4
28x
15 maj 22:13
Ajtek:
D: x∊R\{0}
732+30x=26,4*28x
licz dalej.
15 maj 22:16
jj: mnożysz wszystko razy 28x i przerzucasz x−ksa na jedną i liczbę nat na druga dzielisz przez to
co stoi przy x−ksie i koniec
15 maj 22:17
ata: ale tu masz z jednej strony dodawanie a z drugiej mnozenie , jak mozna to przerzucic
15 maj 22:19
Mila: Wydaje mi się, że to ma być takie równanie
15 maj 22:22
ata: skąd wyszło ci 132 i ta 5 ? aaaaaaaaaaa .
15 maj 22:25
15 maj 22:26
ata: super , po wymnozeniu wychodzi cos takiego
3 660 + 150 x = 132 * 28 x znów to samo
15 maj 22:32
Mila: Ata w mianowniku dałam sumę, nie iloczyn.
Ja nie wiem jakie ma być równanie, ale z sumą w mianowniku jest rozsądny wynik.
Skąd masz to równanie?
15 maj 22:48
Ajtek:
Witaj
Mila, mnie nauczono, że nie ma czegoś takiego jak rozsądny wynik.
Maksyma była taka: "Jeżeli się nie pomyliłeś w obliczeniach to każdy wynik jest rozsądny, nawet
najbardziej źle wyglądający"
15 maj 22:51
Mila: Zgadzam się Ajtek, ale z doświadczenia wiem, że jeżeli to ćwiczeniówka, a nie zadanie z treścią
to na ogół,liczy się dobrze.(czasem sposobem, ale ..)
Policzyć można wszystko,to tylko arytmetyka.
15 maj 22:55