...
monia: 1.
5x5x3 − 2x2 − 15x − 6 = 0
2.x
4−81>0
3.
x+14x=
1x−1
4.3x
2+2x −1<0
Proszę o pomoc
15 maj 22:10
Ajtek:
Czy zad. 1 jest dobrze przepisane?
15 maj 22:22
monia: TAK, jest dobrze przepisane.
15 maj 22:52
Ajtek: To zajmiemy się tylko licznikiem:
Ułamek jest =0 wtedy i tylko wtedy gdy licznik jest równy 0.
Zatem 5x=0 ⇒ x=0
Sprawdzamy co się dzieje z mianownikiem dla x=0
5*03−2*02−15*0−6=−6 zatem ok, ponieważ mianownik nie może być równy 0 (nie możemy dzielić
przez 0)
15 maj 22:56
Alois~: 2.x4−81>0
(x2)2− 92>0
dalej skr mnozenie
(x2−9)(x2+9)>0
15 maj 22:58
Alois~: 4. Δ!

wzory i juz
15 maj 22:59
Ajtek:
x
4−81>0
x
4>81 /
4√
x>3 lub x " mniejszy od" −3
mamy nierówność zatem:
x∊(−∞,−3)u(3,∞)
3.
D: x∊r\{0;1}
Mnożysz na krzyż i liczysz.
15 maj 23:00
Ajtek:
A zad. 4 tak jak napisał(a) Alois~.
15 maj 23:01
monia: Dziękuje Wam
15 maj 23:11
Ajtek: 
.
15 maj 23:11