matematykaszkolna.pl
Szeregi. BoczkoOczko: Witam, nie rozumiem dlaczego: ∑ (−1) * 1/n = − ln 2 n=1
15 maj 22:00
Okoń: 1/n jest zawsze ujemne
15 maj 22:01
Basiek: dokładnie
15 maj 22:05
Damian: ale skąd tam się wziął nagle logarytm
15 maj 22:06
Maslanek: Basiek to nie Basiek?
15 maj 22:06
Basiek: ja to Basiek i wyżej też to ja
15 maj 22:07
Okoń: ln musi być
Krzysiek:
 1 
tylko, że źle zapisałeś/aś ten szereg przecież: ∑−

jest rozbieżny...
 n 
Teo: Ten szereg jest zbieżny z kryterium Leibnitza (innego nie można zastosować bo ma ujemne wyrazy) granica ciągu 1/n=0, a jego wyrazy są "coraz mniejsze". A ten logarytm to nie mam pojęcia skąd..
15 maj 22:12
BoczkoOczko: no tak, ale ln 2 ?
15 maj 22:12
BoczkoOczko: dzięki, w sumie to nie istotne, tak mam w rozwiazaniu i się głowie już trochę w sumie nie jest to potrzebne dalej do zadania, ale dzięki za pomoc ;− ). @Krzysiek nie jest zbieżny wykorzystujesz tw. Leibnitza proszę link: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kryterium_Leibniza#Kryterium_Leibniza
15 maj 22:14
Krzysiek:
 (−1)n  
szereg ten nie jest zbieżny, co najwyżej ten: ∑

n 
jednak wyżej nie ma tego napisane... stąd ten logarytm: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wz%C3%B3r_Taylora
15 maj 22:17
BoczkoOczko: Basiek głupia jesteś..
15 maj 22:19
BoczkoOczko: Hm, dobrze, dziękuję Ci, mój błąd
15 maj 22:20
Maslanek: przedstawienie funkcji (n+1)−razy różniczkowalnej przy pomocy wielomianu zależnego od kolejnych jej pochodnych oraz dostatecznie małej reszty. −−−−−−−−−−−−−−−−− Jakie funkcje są nieróżniczkowalne? I jeśli funkcja jest różniczkowalna, to czasem nie jest zawsze (n+1) razy różniczkowalna?
16 maj 16:37
zdzichu: masuj mi cyce
16 maj 16:42
Maslanek: No dobra... Nieskończenie różniczkowalne mogą być funkcje trygonometryczne i funkcje postaci ef(x) − clear one . Są jeszcze jakieś inne?
 1 
Czy funkcja postaci

jest nieskończenie wiele razy różniczkowalna?
 f(x) 
Nieróżniczkowalne to jakie Czy wszystkie funkcje złożone z wielomianów są n+1 razy różniczkowalne (an+...)?
16 maj 16:44
Artur z miasta Neptuna: jeszcze inne? cała rodzina logarytmów f(x) = x−α ; dla α>0 f(x) = af(x) ; gdzie a = constans (szczególnym przypadkiem jest ef(x) nieróżniczkowalna na R jest np. f(x) = |x| i każda funkcja, która ma 'ostry' zwrot ... czyli ∃x dla którego nie można wyznaczyć dokładnie jednej stycznej do wykresu (graficzna interpretacja pochodnej w punkcie −−− kąt nachylenia stycznej w punkcie x0 do wykresu funkcji f(x)) tak ... wielomian stopnia 'n' będzie n+1 różniczkowalny ... ale tam powinno być xn, a nie an emotka
16 maj 17:39