Szeregi.
BoczkoOczko: Witam, nie rozumiem dlaczego:
∞
∑ (−1) * 1/n = − ln 2
n=1
15 maj 22:00
Okoń: 1/n jest zawsze ujemne
15 maj 22:01
Basiek: dokładnie
15 maj 22:05
Damian: ale skąd tam się wziął nagle logarytm
15 maj 22:06
Maslanek: Basiek to nie Basiek?
15 maj 22:06
Basiek: ja to Basiek i wyżej też to ja
15 maj 22:07
Okoń: ln musi być
15 maj 22:07
Krzysiek: | | 1 | |
tylko, że źle zapisałeś/aś ten szereg przecież: ∑− |
| jest rozbieżny... |
| | n | |
15 maj 22:07
Teo: Ten szereg jest zbieżny z kryterium Leibnitza (innego nie można zastosować bo ma ujemne wyrazy)
granica ciągu 1/n=0, a jego wyrazy są "coraz mniejsze".
A ten logarytm to nie mam pojęcia skąd..
15 maj 22:12
BoczkoOczko: no tak, ale ln 2

?
15 maj 22:12
15 maj 22:14
15 maj 22:17
BoczkoOczko: Basiek głupia jesteś..
15 maj 22:19
BoczkoOczko: Hm, dobrze, dziękuję Ci, mój błąd
15 maj 22:20
Maslanek: przedstawienie funkcji (n+1)−razy różniczkowalnej przy pomocy wielomianu zależnego od kolejnych
jej pochodnych oraz dostatecznie małej reszty.
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Jakie funkcje są nieróżniczkowalne?
I jeśli funkcja jest różniczkowalna, to czasem nie jest zawsze (n+1) razy różniczkowalna?
16 maj 16:37
zdzichu: masuj mi cyce
16 maj 16:42
Maslanek: No dobra...

Nieskończenie różniczkowalne mogą być funkcje trygonometryczne i funkcje postaci e
f(x) −
clear one

. Są jeszcze jakieś inne?
| | 1 | |
Czy funkcja postaci |
| jest nieskończenie wiele razy różniczkowalna? |
| | f(x) | |
Nieróżniczkowalne to jakie

Czy wszystkie funkcje złożone z wielomianów są n+1 razy różniczkowalne (a
n+...)?
16 maj 16:44
Artur z miasta Neptuna:
jeszcze inne?
cała rodzina logarytmów
f(x) = x
−α ; dla α>0
f(x) = a
f(x) ; gdzie a = constans (szczególnym przypadkiem jest e
f(x)
nieróżniczkowalna na R jest np. f(x) = |x|
i każda funkcja, która ma 'ostry' zwrot ... czyli ∃
x dla którego nie można wyznaczyć dokładnie
jednej stycznej do wykresu (graficzna interpretacja pochodnej w punkcie −−− kąt nachylenia
stycznej w punkcie x
0 do wykresu funkcji f(x))
tak ... wielomian stopnia 'n' będzie n+1 różniczkowalny ... ale tam powinno być x
n, a nie a
n
16 maj 17:39