wielomiany
KAMA: wielomiany:
8x3 − 12x2 − 20x+30=0
2x+1=2 −√3x
15 maj 21:38
Maslanek: W drugim:
W pierwszym z twierdzenia o reszcie spróbuj znaleźć jeden pierwiastek lub posłuż się
grupowaniem wyrazów.
4x
3−6x
2−10x+15=0 → z takiej formy graficznie łatwiej znaleźć

(znaczy graficznie z
nawiasami

)
15 maj 21:42
krystek: Sa to równania , które zapewne masz rozwiązać!
15 maj 21:42
Aga1.: a)
4x2(2x−3)−10(2x−3)=0
(4x2−10)(2x−3)=0
licz dalej
15 maj 21:42
KAMA: dziękuje
15 maj 21:44
asdf: | | 3 | | 3 | |
8x2(x − |
| ) − 20(x − |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
(x − |
| )2(4x2 − 10) = 0 |
| | 2 | |
| | 3 | |
(x − |
| )2(2x − √10)(2x + √10) = 0 |
| | 2 | |
2x −
√10 = 0 → x = ...
2x +
√10 = 0 → x = ...
15 maj 21:44