Homer: Studia
Długość krzywej, objętość brył obrotowych.
Rzućcie proszę jakieś niezbyt wymagające zadanko (na rozgrzewkę) z długości krzywej i z
objętości brył obrotowych .
15 maj 21:33
Homer: Odświeżam
15 maj 22:30
Krzysiek: poszukaj na tym forum lub w internecie.. mając rozwiązane zadanie będziesz mógł sprawdzić Swój
wyik
15 maj 22:32
Asyy: Oblicz długość łuku krzywej na zadanym przedziale:
y = ln(1 − x2); x∊[0,12]
15 maj 22:42
AS: Podstawowy wzór d = ∫[a,b]
√1 + f '(x)2 dx
| | 1 | | −2*x | |
f(x) = ln(1 − x2) , f '(x) = |
| *(−2*x) = |
| |
| | 1 − x2 | | 1 − x2 | |
Wstawiam do wzoru − obliczenia dla całki nieoznaczonej
| | 4*x2 | | 1 − 2*x2 + x4 + 4*x2 | |
∫√1 + |
| dx = ∫√ |
| dx = |
| | (1 − x2)2 | | (1 − x2)2 | |
| | (1 + x2)2 | | 1 + x2 | | 2 | |
∫√ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫(−1 + |
| )dx = |
| | (1 − x2)2 | | 1 − x2 | | 1 − x2 | |
−x + 2*arctgh(x)
albo
| | 1 | | 1 + x | |
−x + |
| *ln |
| } |
| | 2 | | 1 − x | |
Po podstawieniu granic uzyskamy wynik: 2*arctgh(1/2) − 1/2 = 0.5986
16 maj 13:14
Asyy: Tylko, że to Homer miał zrobić

, a odpowiedź to : ln3 −
12
16 maj 13:28
Asyy: co równa się Twojej widzę
16 maj 13:29
AS: Poprawka do końcówki − zgubiłem 2
16 maj 15:15