SKRÓĆ UŁAMKI
Aneta: Bardzo proszę o sprawdzenie czy dobrze zrobiłam zadanie:
Skróć ułamki:
a) 25x2/5+x
b)4x2−9/3−2x
c)4−81x2/−9x−2
d)x2−2x+1/x−1
e)4x2−100/x2−10x+25
f)x3−1/2x2−2
g)3x2+6x+3/x3+1
h)x2+5x+25/x3−125
Moje wyniki to:
a) 5−x
b)2x−3
c)2−9x
d)x+2x−1
e)−4/−5x
f)0
g)12
h)−1
15 maj 21:33
krystek: h) żleg) źlef) zle
15 maj 21:37
Aneta: a czy możesz mi pomóc zrobić te zadanie
15 maj 21:38
krystek: | | x2+5x+25 | | 1 | |
h) |
| = |
| |
| | (x−5)(x2+5x+25) | | x−5 | |
15 maj 21:39
krystek: | | −(3+2x)(3−2x) | |
b) |
| =−(3+2x) |
| | 3−2x | |
15 maj 21:41
Beti: niektóre są dobre, a inne nie. Np:
a) dobrze
| | 4x2−9 | | (2x−3)(2x+3) | | 2x+3 | |
b) |
| = |
| = |
| = −2x−3 |
| | 3−2x | | −(2x−3) | | −1 | |
c) źle
d) źle
| | 4x2−100 | | (2x−10)(2x+10) | | 2(x−5)(2x+10) | |
e) |
| = |
| = |
| = |
| | x2−10x+25 | | (x−5)2 | | (x−5)2 | |
f) źle
g) źle
h) źle, zresztą tu nie da się nic skrócić, chyba że coś jest źle napisane
15 maj 21:42
Beti: A nie... pomyliłam się − h) da się skrócić
15 maj 21:45
krystek: @Beti czego nie widzę ,że piszesz ,że w h się nie skróci?
15 maj 21:45
Aneta: Ostatni przykład jest dobrze napisany
15 maj 21:50
Eta:
Przykro mi

ale:
w a) nic się nie uprości
| | (2x−3)(2x+3) | |
b) |
| = −2x−3 |
| | −(2x−3) | |
| | (2−9x)(2+9x) | |
c) |
| = 9x−2 |
| | −(2+9x) | |
| | (2x−10)(2x+10) | | 2(x−5)(2x+10) | | 2(2x+10) | | 4(x+5) | |
e) |
| = |
| = |
| = |
| |
| | (x−5)2 | | (x−5)2 | | x−5 | | x−5 | |
| | (x−1)(x2+x+1) | | x2+x+1 | |
f) |
| = |
| |
| | 2(x−1)(x+1) | | 2(x−1) | |
| | 3(x+1)2 | | 3(x+1) | |
g) |
| = |
| |
| | (x+1)(x2−x+1) | | x2−x+1 | |
| | x2+5x+25 | | 1 | |
h) |
| = |
| |
| | (x−5)(x2+5x+25) | | x−5 | |
15 maj 21:50
Aneta: A jak będzie w przykładzie c) i d)
15 maj 21:52
picia: w a) faktycznie. wszyscy chyba widzieli tam 25 − x
2
15 maj 21:53
Aneta: Dziękuję
15 maj 21:53
23 kwi 12:58
Powracający: A nogi umyte sa ?
23 kwi 13:00