Zbadaj monotoniczność ciągu
karol: Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
an=nn2+6
15 maj 21:01
Maslanek: Nic tu nie widać
15 maj 21:03
karol: tak, próbowałem zrobić to wyraźnie ale coś nie wyszło, dzięki za poprawienie.
15 maj 21:04
Maslanek: | | −n2+6 | |
an' = |
| ; an'<0 ⇔ −n2+6<0 ⇔ n2−6>0 ⇔ n∊(√6, ∞) |
| | (n2+6)2) | |
15 maj 21:05
Maslanek: A teraz w ramach czegoś normalnego
| | n+1 | | n | |
an+1−an = |
| − |
| = ... |
| | n2+2n+7 | | n2+6 | |
Rozpisz dalej. Powinno wyjść cosik
15 maj 21:07
Maslanek: Sprawdzasz czy jest mniejsze czy większe od zera.
Powinno wyjść, że jest mniejsze dla n∊(
√6,
∞).
15 maj 21:08
karol: Tak też zacząłem ale dalej mam problem

Zaraz spróbuję rozpisać dalej.
p.s.
Jak robi się takie wyraźne ułamki?
Jak klikam na "kliknij po więcej przykładów" to nic się nie pojawia.
15 maj 21:09
Maslanek: U {x} {y} − bez spacji
15 maj 21:11
karol: | | (n+1)*(n2+6)−n(n2+2n+7) | | n3+6n+n2+6−n3−2n2−7n | | −n2−n+6 | |
= |
| = |
| = |
| =
|
| | 2n+1 | | 2n+1 | | 2n+1 | |
dobrze kombinuję?
15 maj 21:16
Maslanek: Skąd te 2n+1 w mianowniku?
W każdym razie mianownik > 0 (bo obie Δ<0). Więc rozwiązjesz tylko nierówność −n2−n+6>0
15 maj 21:29
karol: ogólnie to mam to zadanie rozwiązane, ale chciałem zrobić je w sposób pokazany na stronie i
tutaj pojawia się problem. Jest tak:\
an>an+1
| n | | n+1 | |
| > |
| /*(n2+6)*(n+1)2+6 |
| n2+6 | | (n+1)2+6 | |
n((n+1)
2+6)>(n+1)(n
2+6)
n(n
2+2n+1+6)>n
3+6n+n
2+6
n
3+2n+7n>n
3+n
2+6n+6
n
2+n−6>0
x
2+x−6>0
Δ=25
√Δ=5
x1=−3
x2=2
ja jednak wolałbym tym drugim sposobem, ale mi nie wychodzi
15 maj 21:33
karol: no właśnie a jak poprawnie zrobić ten mianownik? bo ja namieszałem..
15 maj 21:34
Maslanek: Błąd przy odejmowaniu n
3 
W tym momencie liczysz kiedy to coś jest malejące

n
2−3n+6<0
Tą nierówność wtedy musisz rozwiązać
15 maj 21:39
15 maj 21:39
Aga1.: W mianowniku (n2+6)(n2+2n+7)
15 maj 21:39
karol: dziękuję za pomoc.
15 maj 21:57