Funkcja kwadratowa zadanie tekstowe
smutasek: Prosze o pomoc nie wiem kompletnie jak sie zabrać za to zadanie ;<
Prostokątna działka o powierzchni 700m2 ma jeden bok o 3m dłuższy od drugiego. Oblicz, ile
metrów bieżących siatki potrzeba do ogrodzenia tej działki, jeżeli na jednym z boków należy
pozostawić miejsce na wstawienie furtki o szerokości 2m.
15 maj 20:55
Maslanek: x(x+3)=700
L=4x+6
Lpotrz = 4x+4.
15 maj 20:59
Maslanek: x = 25
15 maj 21:00
smutasek: A mógłbyś wytłumaczyć czemu to tak zrobiłeś?xd
15 maj 21:19
Maslanek: x− jeden bok
x+3 − drugi bok
P=a*b
15 maj 21:23
Mila: x
2+3x−700=0 ⋀x>0
Δ=2809
√Δ=53
| | −3−53 | |
x1= |
| nie odpowiada założeniom |
| | 2 | |
25, 28 długości boków działki
ogrodzenie
2*25+2*28 −2=
15 maj 23:02