matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie okręgu
Tinker_:
Napisz równanie okręgu stycznego do osi y i przechodzącego przez A (3,7).
15 maj 20:51
Beti:
3
2r = 3 −−−> r=
2
S=(a,b)
0+3
0+7
a =
i b =
2
2
3
7
a =
b =
2
2
3
7
9
o: (x−
)
2
+(y−
)
2
=
2
2
4
15 maj 21:17
Beti:
drugi przypadek: trochę niedokładny rys., ale chyba wiesz o co chodzi. spróbuj sam znaleźć równanie tego okręgu.
15 maj 21:22