obliczyć wysokości walca
panina: Zad.
Z walca o r=4 i V=96π wykonano dwa identyczne walce o obwodzie podstawy 12π. Oblicz ich
wysokość.
15 maj 20:15
Saizou : 2πr=12π
r=6 promień utwrzonego walca
| 96π | |
| =48π połowa objętości jest równa objętości 1 utworzonego walca
|
| 2 | |
48π=πr
2*H
48π=36πH
| | 4 | |
zatem odp. Każdy z utworzonych walców ma wyskość równą |
| |
| | 3 | |
15 maj 20:25
panina: Dzięki wielkie
15 maj 20:33
Maslanek: Jakoś nie do końca jestem przekonany czy akurat tyle ^^.
Jak łatwo zauważyć połowa objętości byłaby tylko wtedy, kiedy promień byłby równy. W tym
momencie te walce muszą być wycięte prostopadle do tamtego. ^^
Chyba, że sobie puzzle robili z tego walca

Przynajmniej tak mi się wydaje
15 maj 20:34
Saizou : bo coś mi też nie pasuje

a ja nigdy nie lubiłem sterometrii
15 maj 20:35
Maslanek: Ja jeszcze nie miałem przyjemności jej pomacać, więc nie zdążyłem znielubić

W każdym razie tylko jakby robili puzzle z tego walca, to coś takiego wyjdzie
15 maj 20:38