Logarytm
Janusz: log3 96 − log3 106
Serdecznie proszę o pomoc.
15 maj 19:55
pytający: log396 − log3106 = 6*log39 − 6*log310 = 6*(log39 − log310) = 6*(2−log310)
15 maj 20:13
Eta:
lub tak: .....6(log39−log310)= 6log30,9
15 maj 20:16
Janusz: W sumie to nawet podobnie kombinowałem

. 6* ( 2 − log
310) to ostateczny wynik? Z tym
logarytmem nie da już się nic zrobić, tak?
15 maj 20:18
pytający: albo tak jak Eta, albo 12−6log310, albo 12−6log310 ≈ −0,58
nic konstruktywnego już nie da się chyba z nim zrobić
15 maj 20:21
pytający: −0,58 to oczywiście przybliżenie, nie zaś precyzyjny wynik
15 maj 20:23
Janusz: Dziękuję wam serdecznie. To tylko wygląda na trudne
15 maj 20:24
Eta:
15 maj 20:25