Ciągi
Alois~: Suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu wyraża się wzorem Sn =4(2n−1)
n∊N+. Wyznacz ten ciąg.
15 maj 19:27
Alois~: o juz wiem chyba olśniło mnie

a
1=4
a
2=s
1−s
2=.. itd
15 maj 19:35
aarx: a
2 = S
2 − S
1 jak już chyba
15 maj 19:38
Alois~: tak tak ;3 pomylily mi się indeksy
15 maj 19:40
aarx: i jak masz już a
1 to wylicz sobie r. a potem podstaw pod wzór a
n = A
1 +(n−1)r
gdzie r − różnica, a a
1 = a
1 i będziesz miał ten ciąg. Bo chyba chodzi o jego wzór.
15 maj 19:41
Alois~: policzyłam do a
3 i zgadza się z odpowiedziami

dzięki
15 maj 19:48